Få smidt kiloene med et gratis vægttabsforløb

Er mormor eller farmor bedst?

 

3645822

 

Hørt i køen i Føtex:

“Nå er det til barnebarnet?”

“Ja det er til Gunnar (opdigtet navn). Han skal lige have en lille ting fra farmor.”

“Årh, jeg er også farmor. Det er så berigende med børnebørn. Dog er jeg tættere med min datters børn. Mormor er bare bedst.”

“Ja generelt set er det bare mormor der er bedst i alle familier.”

“Enig. En farmor kan ikke hamle op med en mormor!”

 

Er i enige i det?

Det er jeg IKKE.

 

Jeg har hørt det før forskellige steder. At en mormor er tættere med børnene, og farmor er lidt ude på sidelinjen. Men hvordan kan det være? Mit bud ud fra hvad jeg har set og hørt er, at moren som regel har lidt mere med børnene at gøre. Især de første par år af barnets liv. I hvert fald er det moren der står for bekymringerne om røde numser, feber og alt hvad der hører med. Moren er som regel den der overtænker situationen, og tit tænker: Hvad nu hvis? Jeg indrømmer gerne at jeg tit overtænker! Mit hoved er tit fyldt med hvad-nu-hvis tanker. Hvad har det med mormor at gøre tænker du sikkert, og det skal jeg fortælle dig! For hvem ringer moren til, hvis numsecremen ikke tager den røde numse? Hendes mor! Hvem deler moren sine tanker med, når hun bekymrer sig om lille Børge nu spiser i vuggestuen? Hendes mor. Derfor bliver mormoren som regel mere inddraget i barnets hverdag. Og når mormoren har lidt mere styr på hvad Børge spiser, hvornår han sover lur og hans generelle rytme, er moren også mere tryg ved at efterlade barnet til mormor når der skal passes. Derfor ser mormor lille Børge noget mere, og knytter et tættere bånd til mormor frem for farmor.

 

Hvis skyld er det?

Nu behøver det jo ikke være nogens skyld, men hvad med at sætte fokus på at begge bedsteforældre skal have lige meget med Børge at gøre?

Her vil jeg faktisk prikke lidt til alle mødre. For det er faktisk DIT ansvar, at sørge for, at du også involverer din mand/kærestes familie i lille Børges liv fra day one! Jeps, du læste rigtigt. For hvem er det, der går på barsel og er sammen med skrigeballonen 24 timer i døgnet? Som udgangspunkt er det kvinden – i hvert fald det første stykke tid. Og hvis du konstant har din mor i røret, hvis Børge gør ting som børnemanualen ikke lige skriver noget om, og du sender billeder af Børge – men kun til din familie – hvem er så mest involveret i Børges liv?

Det er dit ansvar som mor til lille Børge, at du skaber en god forudsætning for, at Børge lærer begge bedsteforældre lige meget at kende. Din mand/kæreste skal selvfølgelig også gøre noget for det, men eftersom at han højst sandsynligt er på arbejde hele dagen, oplever du mest med lille Børge, og derfor vil det være din telefon der er fyldt med billeder af Børge fra alle vinkler, og DIG der har dagens oplevelser der kan deles med familien.

Dertil er det sjældent jeg hørte nogle i min mødregruppe sige: “Jeg pakker lige barn og pusletaske og tager hjem og besøger svigermor!” Men hvorfor ikke gøre det? Måske er du ikke tæt med svigermor, men trust me – det øjeblik du har leveret et stk. barnebarn, kan de flestes forhold altså repareres grundet den kærlighed i begge føler for barnet. Alene taknemmelighed for, at du har leveret et barnebarn kan viske alle bad feelings væk.

Det samme ser jeg, når det kommer til farens søskende. Altså farbror og faster. De er bare generelt ikke får muligheden for, at være ligeså tæt på lille Børge, som morens søster er. Jeg har MANGE veninder, som er gudmor til deres nevø – og deres første titel var moster, og ikke faster. Det er som regel morens familie, der får tildelt de roller. Hvorfor kan man spekulere lidt i? Jeg tænker, at et stk. søvnhungrende hormonbombe er i gang med at planlægge barnedåb sammen med faren. Faren har egentligt ikke de store idéer til planlægningen, og derfor får hormonbomben sine idéer og ønsker igennem. Tit og ofte har moren også planlagt barnedåb for barnet før hun overhovedet havde født – før hun overhovedet havde mødt faren. Os kvinder planlægger fra barnsben, indrøm det bare! Jeg havde da allerede planlagt da jeg var 15 år, hvad min kommende datter skulle hedde. Så kom der en dreng – så der måtte nye planer til. Men tilbage til hvad faren så gør, når han finder ud af, at hormonbomben har ønsket i 10 år, at søster lystig bliver gudmor. – De fleste mænd lader nok det ønske komme igennem. De kan se, det betyder meget for moren, og så indleder man heller ikke en diskussion med en hormonbombe der ikke har sovet i måneder.

 

Svigermonsteret

Måske har du sådan et monster som fulgte med da du fandt drømmemanden?

Det kan nemlig også være en grund til, at farmor ikke er så involveret. Hvis man har en svigermor der fra dag 1 har erklæret krig, er det svært at gribe telefonen bare for at fortælle at Børge nu kan rulle rundt som en hund.

Jeg har en bekendt hvis svigermor første gang de mødte hinanden kigger kort på hende, og dårligt nok vil hilse. Da de har siddet og talt i en halv times tid, vælger svigermor at sige til hendes søn: “Hvorfor har du taget hende med hjem? Kirsten (ekskæresten + opdigtet navn) er da meget bedre til dig!” Avs! Så fik hun lige den. Behøver jeg at fortælle, at deres forhold er MEGET anstrengt? Og at den farmor ikke ser de to børnebørn der er kommet ret meget?

Her vil jeg sige til DIG fru svigermonster. Hvis du ikke kan lide din svigerdatter, er det DIT ansvar, at forbedre det forhold, om det så koster dig stolthed, sved og tårer. For du kommer kun til at ødelægge mere for dig selv, end du er parat til at håndtere om nogle år, når børnebørnene spørger hvem du er til en familiefest. Accepter situationen, og vis den respekt som moren til dine børnebørn fortjener. Accepter at du aldrig bliver perlevenner med hende, men at hun er i dit liv. Få det bedste ud af det – og få en chance for, at få et dejligt forhold til dine børnebørn.

Hvis du har et svigermonster, kan jeg godt forstå, det er svært at være så imødekommende som jeg lægger op til tidligere i indlægget. Du må gøre dit til, at dine børn ser farmor. Evt. lad dem se hende, når din mand/kæreste tager derover – alene. Når i er sammen, så fjern dig fra de situationer som ellers lægger op til issues mellem jer. Vær den store af jer to. Mere kan du ikke gøre – er jeg ret overbevist om.

 

Min svigermor

Hun er meget involveret i min søns liv. Derfor er det her emne interessant for mig, for jeg hører virkelig tit om det her problem med farmor vs. mormor. Det er i min optik forkert, at der er den forskel. Genetisk har de videregivet lige meget hver. Hvis både farmor og mormor vil barnet, mener jeg, at det er forældrenes ansvar at sørge for, at de begge har et solidt godt forhold til barnebarnet.

Min svigermors og mit gode forhold kom ikke over natten. Det krævede engagement, og nysgerrighed på at lære hinanden at kende. Det krævede at jeg aktivt huskede, at ringe og fortælle om dagligdagen, da jeg gik på barsel. Min svigermor var med til fødslen. I hvert fald den del hvor jeg lå og skreg, og ønskede alle ud hvor peberet gror. Selve fødslen hvor man skal presse den her kødklump på over 3 kg. ud, var et øjeblik faren og jeg kun delte. Men alt op til – der var svigermor. Hun så mig snerre af jordemoderen, og jeg nåede at snerre af hende også. (hun ville tørre mig i panden. HVOR VOVER HUN?!?! – jeg var vist lidt hys lige der 😉 ) Min søn elsker sin farmor og han elsker sin mormor. Og de er begge to en stor del af hans liv, og jeg kunne absolut ikke forestille mig det på andre måder.

Der kan være mange andre grunde til, at mormor er mere involveret – men de grunde jeg har skrevet om, er dem, jeg hører meget om.

 

Blot lidt tanker herfra. Kan i have en dejlig aften 🙂

Kh Marie

 

 

Det ville være super dejligt, hvis du fandt mig på Instagram og Facebook, hvor der også vil være lidt forskelligt at læse:

Facebook: Gladmor – bloggersdelight

Instagram: Gladmor

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Få smidt kiloene med et gratis vægttabsforløb