Børns bare numser på de sociale medier

Nå, du er muslim? Spis svinekødet, eller tag din egen madpakke med!

Der vil evig og altid være debatter, hvor man skyder skarpt mod muslimer. Jeg kan virkelig se, at mange medier puster til ilden. Skaber debatter, som ikke er nødvendige. Det er “nok” at de kulturelle forskelle bidrager til problemer i samfundet, som man ser hver dag. Nogle ganske almindelige private mennesker puster også til ilden, når de kontakter et medie omkring et emne, som i forvejen er meget oppe. De vil have deres historie ud og skabe en debat – koste hvad det vil, fordi de er forargede, som ved nedenstående artikel.

102_plsehorn-mad-opskrift-opskrifter

Jeg bidrager lige nu til, at puste lidt til ilden. Ikke fordi, at jeg fremover vil debattere svinekød, muslimer og andre emner inden for den genre, men fordi, at jeg kender til, at man ikke spiser bestemte ting – og dermed ved jeg, hvordan det er, når man ikke kan spise alt, som der bliver serveret for én.

Sagen om pølsehornene!

Der poppede en artikel op på min Facebook, som er skrevet af Ekstra Bladet. En muslimsk mor har skrevet til Ekstra Bladet omkring en oplevelse, hun har haft. Hun har skrevet til Ekstra Bladet fordi, at hun ønsker at skabe en debat. Og sikke en debat det har skabt. I skrivende stund er der 2.377 kommentarer, og så er der svarene under kommentarerne oveni, som ikke er talt med.

En muslimsk dreng i 1. klasse var inviteret til børnefødselsdag hos en fra sin klasse. I den forbindelse havde forældrene til fødselaren taget kontakt til forældrene af den muslimske dreng, og spurgt om han spiser svinekød. Gjorde han ikke det, bad forældrene til fødselaren om, at de muslimske forældre gav ham en madpakke med – så de ikke fik givet ham noget, han ikke må spise. Moren til den muslimske dreng blev meget forarget, og spurgte om de ikke kunne lave pølsehornene med kyllingekød i stedet for svinekød, så alle kunne spise med. Historien fortæller ikke noget om forældrene til fødselarens svar til dette, men den slutter af med, at den muslimske mor ikke lod sin søn tage til fødselsdagen.

 

Jeg er lidt splittet mht. emnet fordi, at det er en børnefødselsdag. Jeg er splittet fordi, at jeg ikke er tilhænger af, at nogle børn skal føle sig anderledes behandlet, eller i værste tilfælde – ikke at kunne spise det, som er på bordet og være sultne.

I ovenstående situation forbereder forældrene til fødselaren de muslimske forældre, hvilket jeg faktisk synes er fint. Det er rigtig godt, at de tænker tanken: “Hov, der er kommer muslimske børn med. Vi må lige følge op på, om de spiser svinekød.” At de så vælger, at svinekød er i de pølsehorn der er til fødselsdagen, og at der ikke er nogle med kyllingekød, er deres valg. Og jeg forstår dem som sådan godt. De er værterne, og de har taget et valg om svinekød. Værten bestemmer trods alt 100 % hvad der serveres. Udover dét, har de højst sandsynligt rigeligt at stå med, når man skal huse en børnefødselsdag. At skulle tage specielle hensyn, kan betyde mere tid i køkkenet, og måske har de ikke tiden til det. Det kan jeg godt respektere. Jeg kan godt respektere det fordi, at jeg selv har stået med forberedelserne til store arrangementer før – og fandt jeg ud af et par dage før, at der var én eller to ud af de mange der kommer, der ikke spiser fx pasta – så ville jeg simpelthen ikke have tiden til, at lave helt om i planen. Måske havde jeg også lige købt ind til pasta, og yderligere indkøb ville kræve tid, som mange ikke har, når de skal arbejde 37 timer om ugen, og man skal huse gæster lørdag morgen. I bund og grund prøver jeg blot, at komme frem til, at der kan være mange årsager til, at forældrene til fødselaren ikke tænker i (eller ikke ønsker), at lave pølsehorn med kyllingekød.

 

Hvis jeg havde været forældrene til fødselaren, tror jeg dog, at havde sat mig ordentligt ind i, om der var muslimske børn, der ikke spiser svinekød i god tid – og så købe en enkelt pakke kyllingepølser, og lave en lille portion med kylling. Så ville der være de pølsehorn med svinekød, som oprindeligt er planen, og også til dem, der ikke spiser svinekød. Udelukkende fordi, at jeg har det meget svært med, at børn skal føle sig udenfor fællesskabet, og sidde som de ENESTE med en madpakke. Den lille dreng i 1. klasse alderen har trods alt ikke valgt, at han ikke må spise svinekød. Det valg er truffet for ham.

Men man skal ikke forvente som forældre til et barn, der ikke spiser alt slags mad, at de hensyn bliver taget. Har man valgt at religiøse årsager eller andre årsager, at ens barn ikke spiser en bestemt fødevarer, må man også selv komme ind i kampen. Simpelthen fordi, at man kan blive udsat for, at den her fødevare vil dukke op til fx en børnefødselsdag.

Hvis jeg havde været den muslimske mor, havde jeg simpelthen valgt at tage sagen i egen hånd. Jeg ville ikke have holdt mit barn hjemme. Den eneste der bliver straffet, er barnet. Og det er sgu synd at straffe sit barn, fordi at man er forarget over en anden forældres handling. Jeg havde selv bagt 5-6 pølsehorn (eller hvor mange en dreng i den alder spiser) og medbragt dem selv. Så havde jeg bedt forældrene til fødselaren om, at servere dem på lige fod med de andre pølsehorn. Og VUPTI. Så er den sag løst. Så er det muligt, at forældrene til fødselaren og forældrene til den muslimske dreng aldrig bliver perlevenner, men deres børn skal kunne gå i klasse sammen, lege sammen, og være til en børnefødselsdag sammen.

 

Hvorfor går jeg op i dette emne?

Jeg spiser ikke alt mad, der bliver serveret for mig. Ikke fordi jeg er kræsen – tværtimod. Jeg elsker alt mad (desværre!), men fordi, at min PCO ikke fungerer godt sammen med visse fødevarer. Min krop bliver dårlig af det, og jeg udsætter mig selv for, at øge chancen for diabetes og hjertekarsygdomme. Jeg har skrevet lidt om hvad jeg ikke spiser i dette indlæg. Da mine fravalg begrænser mulighederne en del, har jeg MEGET TIT oplevet, at jeg ikke kan spise alt, hvad der er til fx en ganske almindelig fødselsdag.

Men det betyder ikke at jeg forventer særbehandling. Det betyder ikke, at jeg forventer, at værten køber en “hvad-må-PCO’er-få” bog og tilrettelægger hele gildet efter det. Nej – jeg spørger i god tid, hvad værten planlægger, at lave til arrangementet. Jeg nævner min PCO som grund til min nysgerrighed, og understreger, at jeg ikke forventer særbehandling. Jeg kan nemlig godt selv tage noget med, og det har jeg også selv gjort i en del tilfælde. Dog synes jeg, at de fleste jeg har spist hos siden min PCO blev opdaget, har været utrolig hensynsfulde. Det er jeg kun taknemmelig for – men jeg forventer ikke særbehandling.

Jeg synes det er vigtigt, at understrege, at jeg (som skrevet ovenfor) er splittet grundet det faktum, at der er et lille barn i midten af den her debat, som den muslimske mor så forfærdeligt ønsker, at få sat gang i. Jeg vil afslutningsvist dog understrege, at jeg ikke er tilhænger af, at man forventer særbehandling grundet en bestemt kost. Værten bestemmer hvad der bliver serveret, og så kan man jo have en hensynsfuld vært, som kokkerer efter ens kost – og har værten ikke mulighed for det, så kan man tage sin egen mad med. Så er man også sikker på, at man ikke får noget, man ikke kan tåle eller ikke må få.

 

Vil du læse artiklen omkring ovenstående, som Ekstra Bladet bragte, kan du trykke her.

 

 

Det ville være super dejligt, hvis du fandt mig på Instagram og Facebook, hvor der også vil være lidt forskelligt at læse:

Facebook: Gladmor.dk

Instagram: Gladmor

14

  • Katrine

    …. Efter min mening bliver der skabt et problem som slet ikke eksisterer -hvis altså vi ikke havde så travlt med at sætte fokus på det. Til den børnefødselsdag var der garanteret ét barn der var vegetar, -og derfor kun spiste brødet og efterlod pølsen. To børn med gluten allergi, som spiste pølsen og efterlod brødet. Fire kræsne børn som enten ikke kunne lide det ene eller det andet… -og så en muslim der ikke spiste svinekød. Hvis de nu allesammen byttede lidt rundt på det der var på deres tallerkener skulle de nok blive mætte! Det er da så fint at moderen til fødselaren ringer og spørger om de selv vil tage mad med -og måske har hun også ringet til mødrene til de børn med gluten allergi og ham der er vegetar, men er det virkelig nødvendigt? -finder børnene ikke for det meste selv ud af det, uden at behøve at diskutere religion?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Gladmor med PCO

      Hej Katrine.
      Jeg giver dig til dels ret.
      Jeg har (helt med vilje) valgt at sætte fokus på det med mit ene indlæg, men det satte gang i en hed debat på bloggens facebookside, som virkelig viste, hvor forskelligt folk ser på det.
      Jeg har i mit indlæg prøvet at se det fra alles sider, da en helt firkantet holdning til det kan være forkert i min optik.
      Men når det er sagt, tror jeg bestemt, at børn i mange tilfælde helt selv finder ud af det 🙂
      Tak for dit input.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kristina

    Stnes godt nok det er stnd for deb lille dreng der ikke fik lov til at komme med, fordi hans mor blev fornærmet. Synes at hende der hilder festen har gjort det rigtige, gjort hende (moren) opmærksom, at deb muslimske drengs mor så reagere ved at straffe sin søn, kan jeg slet ikke sætte mig und i. Jeg havde nok gjort som flertallet, altså lavet en madpakke og sendt ham afsted med håb om at han ville have en dejlig dag med resten af klassen… Og hvis der var nogle der drillede ham pga han ikk ku spise med, så ville jeg håbe at moren der arrangerede fødselsdagen ville tale med dem som driller..

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Gladmor med PCO

      Hej Kristina.
      Jeg er meget enig med dig. Det er utrolig synd for drengen, som ikke måtte komme med til fødselsdagen sammen med sine klassekammerater.
      Jeg havde personligt selv bagt et par pølsehorn, og givet ham dem med – hvis jeg var den muslimske mor. Mit bar skulle ikke udelukkes fra fællesskabet i klassen blot fordi, at jeg ikke var enig med værten.
      Tak for dit input.
      Kh Marie

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ss

    Som udlænding med særlige kosthensyn, har jeg fulgt denne debat med interesse.. For mig, bunder den i konflikt imellem to meget Danske værdier.. Fællesskab, er et Dansk begreb der bunder dybt i Danske værdier, man kan eksempelvis ikke oversætte begrebet til Engelsk. Prøv lige at overveje det! At man i resten af verdenen lever i samfunde, der ikke engang kan italesætte fællesskab. Så når der bliver debatteret emner som svinekød, kommer to kulturnormer i konflikt med hinanden. For nok er svinekød Dansk men det er pludseligt også ekskluderende. Hvilken værdi vejer så tungest?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Gladmor med PCO

      Hej SS.
      Jeg er ikke helt sikker på, at jeg forstår din kommentar korrekt. Jeg svarer derfor ud fra, hvordan jeg opfatter det.
      Som jeg læser det, mener du ikke, at man oversætte enten danske værdier eller fællesskab til engelsk. Det er jeg ikke helt enig i.

      Og så læser jeg det som, at de to danske værdier i din optik, er svinekød og fællesskab – men at svinekød også ekskluderer nogen. Jeg håber det er korrekt forstået 🙂 Og til det vil jeg nu mene, at svinekød ikke har noget med de danske værdier at gøre. Det er blot en tradition, at man spiser frikadeller (med svinekød) i Danmark. Hvordan man opfatter de danske værdier er meget forskelligt alt efter hvem du spørger – bare se du og jeg.
      Men jeg vil ikke mene, at svinekød og fællesskab kan sammenlignes, og heller ej kan jeg så svare på hvilken værdi der vejer tungest.

      Jeg ville personligt aldrig finde mig i, at nogen skulle pådutte hvad jeg skulle spise og ikke spise. Men jeg forventer bestemt ikke, at nogen giver mig særbehandling pga jeg ikke spiser alt. Og det er lidt dét, som mit indlæg bl.a. handler om 🙂

      Tak for dit input.
      Hilsen Marie

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Danske Johan

      Stop dig selv! Du er præcis som den muslimske mor .. du mener at andre skal rette ind i “danske værdier og fællesskabets tegn” og hvad ved jeg.. Det er muslimerne der nægter at æde svinekød hvilket vi gør !

      Den muslimske mor ville pludselig have alle de andre børn til at spise kyllingepølser bare fordi at hendes ene barn kunne spise med..
      Så du mener at det er sund fornuft at ændre maden for 10-20 børn pga ÉT barn har fået påduttet en religion der forbyder at spise ting ( fravalg )

      Glem det.. det er det der er den store forskel mellem danskere og JER ..
      I mener at VI skal rette ind efter jer og acceptere jeres måder at leve på .. trods jeres fravalg og vores tilvalg ..

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Danske Johan

      Ps denne kommentar var til “Ss” som proklamerer med at være udlænding og derfor kan tillade sig at gradbøje fællesskab ( personen mener nok hygge ) i henhold til islam så andre kan rette ind.,

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Gladmor med PCO

      Hej Danske Johan.
      Jeg kan se, at min blog ikke har fået tydeliggjort i selve indlægget, at du svarer på nedenstående kommentar fra “Ss”.
      Det forvirrede mig et kort øjeblik, så jeg kommenterer blot for at det kan ses, at det er et svar på “Ss” input til debatten.
      Tak fordi du delte din mening.
      Hilsen Marie

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Bertram

    Nu er det jo ikke sådan at drengen ikke er fysisk i stand til at spise svinekød. Det kan ikke være rigtigt at flertallet skal vende op og ned på det de øsnker at gøre som udgangspunkt fordi en dreng ikke må (ikke kan) spise svin. Hvis drengen havde været vegetar ville man ligeledes heller ikke lave pølsehorn uden kød, men igen bede forældrene om at give deres barn en madpakke med. Jeg er så træt af alle de åndssvage problemer noget så åndssvagt som religion gang på gang bringer. Hvis man har valgt en religion som begrænser i et eller andet omfang, må man acceptere konsekvenserne og selv sørge for at løse problemet. Lige så vel som hvis man vælger at være vegetar eller hvad det nu ellers kan være. Det er deres beslutning og derfor må de selv gøre det der skal til for at det kan fungere.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Gladmor med PCO

      Hej Bertram.
      Jeg kan godt følge dig i din tankegang.
      Jeg spiser nemlig heller ikke alt (som der står i indlægget), og jeg forventer ikke særbehandling. Det bør ingen forvente, men vil værten tage hensyn, er det kun fint 🙂
      Tak for dit input.
      Hilsen Marie

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • tanja

    Jeg kommenterer normalt ikke rundt omkring på blogs, men lige dette emne rammer plet. For jeg bed nemlig også mærke i hvem der var den store taber i det spil. Et er at være udenfor fordi man f.eks har andre madvaner grundet religion, noget andet er at helt blive udelukket (i dette tilfælde af sin egen mor!) fra fællesskabet. Der er ikke noget at sige til at der kommer en kløft imellem ‘dem og os’, når vi voksne mennesker ikke kan finde ud af at tage ansvar og vise vores børn vejen.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Gladmor med PCO

      Hej Tanja.
      Du har så evig ret!
      Den eneste der bliver straffet, er den lille dreng, som ikke fik lov til at komme med til fødselsdag med sine klassekammerater.
      Han kommer i skole mandag morgen, og har (måske som den eneste!) ikke oplevet den hygge og sjov som der er til en børnefødselsdag, og det er godt nok synd.
      Og det vil skabe en kløft, når den slags sker.
      Tak fordi du valgte, at kommentere – selvom du ikke normalt gør det 😉 Du er velkommen til at kommentere herinde, så meget du vil en anden gang.
      Rigtig god dag.
      Kh Marie

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Gladmor med PCO

      Hej Tanja.
      Du har så evig ret!
      Den eneste der bliver straffet, er den lille dreng, som ikke fik lov til at komme med til fødselsdag med sine klassekammerater.
      Han kommer i skole mandag morgen, og har (måske som den eneste!) ikke oplevet den hygge og sjov som der er til en børnefødselsdag, og det er godt nok synd.
      Og det vil skabe en kløft, når den slags sker.
      Tak fordi du valgte, at kommentere – selvom du ikke normalt gør det Du er velkommen til at kommentere herinde, så meget du vil en anden gang.
      Rigtig god dag.
      Kh Marie

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Børns bare numser på de sociale medier