Mine hudløst ærlige tanker omkring, at undvære sit barn // Fra en alenemors perspektiv

Nu slæber du f***** det barn ud af butikken – selvom det skriger!

imagesmjmo

 

Jeg er stor tilhænger af, at man kan sige ordet: NEJ. Og mene det. Og endnu vigtigere – at man kan holde fast i det NEJ.

 

Ikke fordi man skal bruge det til alt, men ordet nej, er vigtigt at kunne sige, når man har et barn. Hvis du vil vide, hvor jeg bygger min påstand fra, kan du læse den her artikel.

Jeg har prøvet følgende scenarie:

Andreas havde været udfordrende (et andet udtryk for decideret møgirriterende opførsel!) siden vi stod i kø i Føtex. Ikke fordi han ville have en Mini-Muh ved kassen (dem aner han nemlig ikke hvad er) – næ nej. Han ville bare gerne teste sin mor, hvilket han gør ret tit. Det er åbenbart sjovt, når man er 2,5 år. Og vist nok også ret sundt – selvom man i nogle situationer har lyst til at bytte dem ud med en tøjbamse fra legetøjsafdelingen. MEN, Andreas havde været udfordrende. Da vi er på vej ud af Føtex, tager han en vare op af posen og kaster på gulvet (for 5. gang). Jeg havde advaret ham om, at gjorde han det igen, var det slut med at gå selv – så ville han komme op på armen (laaangt væk fra posen). Så da han gør det igen, og som prikken over i’et griner kækt da han gør det, må jeg tage affære. Jeg siger til ham, at nu kommer han op på armen, fordi han kastede den lange rulle med makrel på gulvet IGEN. Og så går der en djævel i ham. Som i følgende scenarie: Han når at kaste sig halvvejs baglæns, skriger og råber NEEEEEEEJ. Jeg når at afværge hans forsøg på at kaste sig ned, tager ham under armen, som en af de der sjovt-formede bolde de amerikanske storarmede fyre altid har under armen, og går med et SKRIGENDE barn ud af Føtex og hele vejen ud af centeret imens alle glor meget. Og jer der glor. Har i aldrig set et surt barn før eller hvad? 🙂

images80ARMJDN

Kunne jeg bare have ladet vær med at reagere, og undgået konflikten? Ja det kunne jeg da – men hvad havde jeg så lært mit barn? Jeg havde lært ham, at mor bare truer med konsekvenser der aldrig kommer, så han kan da gøre, hvad han vil. Det er ikke lige den metode jeg ønsker, at præge ham med fra 2 års alderen. Det rammer bare mig, min mand, bedsteforældrene, og alle der skal være i nærheden af ham fremover. For så bliver han bare en lille møgunge. Og jeg har lav tolerance over for møgunger. Møgungerne har som regel ikke skylden, i know (for det har forældrene!). Men skal jeg være i selskab med en møgunge, som skriger og skaber sig fordi de ikke har lært, at mor og far bestemmer, har jeg trang til at proppe ørepropper i ørerne.

Mit scenarie er på nuværende tidspunkt hvad jeg kan byde ind med, når jeg har en 2årig. Dog er min lille gut en viljefast ung herre, så jeg forudser flere situationer i samme genre.

Men min veninde Nadiasilja (som i øvrigt lige har skrevet et gæsteindlæg på bloggen. Læs her) har en pige på 6 år, som har budt ind med lidt flere situationer. Midt i Bilka. Hvor der var allerflest mennesker. Efter en helligdag. På en LØRDAG. Melanie havde spurgt nogle gange, om hun måtte få slik, kiks – ja alt hvad man nu synes ser lækkert ud, når man er 4 år gammel, som hun var på daværende tidspunkt. Nadiasilja sagde nej til det hele, og fortalte at de ville gå hen på en restaurant og få noget mad ligeså snart, de havde betalt for varerne. Da Melanie fik et sidste nej, får hun sig en nedsmeltning. Hun er et typisk barn, som bare virkelig reagerer på sine følelser, og som går græskkatolsk amok over, at hun får et nej. Nadiasilja gjorde Melanie opmærksom på, at hun skulle stoppe med at skrige, da det ikke ville hjælpe. Det gjorde Melanie IKKE. Nadiasilja fortalte derfor Melanie, at stoppede hun ikke den opførsel NU, ville de gå ud af Bilka, og så var der ikke noget restaurantbesøg, for så tog de direkte hjem. Melanie stopper ikke. Nadiasilja stillede derfor sine varer fra sig, tog Melanie i hånden, og gik direkte ud af Bilka. Melanie skreg hele vejen: “Av mor. Du er dum mor. Mor, stop!” – Men her var ingen kære mor. Nadiasilja gjorde hvad jeg mener, er det rigtige at gøre. Selvom hele Bilka gloede på dem på vej ud af butikken.

Betyder det, at der ikke findes andre gode måder, man kan håndtere en lignende situation på? Nej. Men hvis man gerne vil opdrage sit minimenneske til at forstå, at nej betyder nej, og at de ikke får deres vilje ved at ligge sig skrigende ned på jorden og kaste sig rundt – skal man nok ikke bare sige: “Ja selvfølgelig lille skat. Selvom jeg har sagt nej 28 gange, så får du en Snickers, nu hvor du teer dig som en møgunge nede på gulvet!”.

Vi er forskellige forældre alle sammen, og jeg dømmer ikke de forældre der straks propper en Snickers ind i munden på deres afkom det øjeblik, de ligger an til en god skrigetur nede på gulvet. Gør man det, er man blot forældre på en helt anden måde end hvad jeg er.

Jeg gider virkelig ikke døje med et barn, der ikke forstår et nej. Et barn der forventer, at få alt hvad det peger på – og sker det ikke, går sirenen i gang. Så vil jeg hellere tage en tur mere med en barn under armen hele vejen ud af centeret – eller hele vejen ud af Bilka.

Jeg tror på, at børn der forstår ordet nej, og som forstår at man ikke altid får sin vilje, bliver bedre til at håndtere de udfordringer der kommer i deres liv. Alt fra de første venskaber i børnehaven (og de konflikter der kan komme der), i skolen, når de skal søge deres første job, når uddannelsen skal tages – og jeg kunne blive ved 🙂

 

 

Hvad tænker i omkring ovenstående?

 

 

Det ville være super dejligt, hvis du fandt mig på Instagram og Facebook, hvor der også vil være lidt forskelligt at læse:

Facebook: Gladmor.dk

Instagram: Gladmor

10

  • Anne

    Med to drenge på snart 5 og 8, har jeg oplevet enormt mange af de situationer – og de kommet desværre stadig indimellem … Enten har jeg gjort som dig, er gået væk fra mit barn eller har lagt mig på gulvet og skabt mig mindst lige så meget … 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Gladmor med PCO

      Hej Anne.
      Haha, den vil jeg altså prøve en dag! Måske virker den på min søn når han bliver ældre, og synes hans mor kan være pinlig 😉
      Tak for dit input!
      Kh Marie

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nicoline

    Min mor fortalte mig en historie fra mit eget raserianfald i Føtex som barn. Hun gjorde åbenbart præcist som din veninde. En dame gav min mor er meget forarget, formanende blik, hvortil min mor med lynende blik spurgte damen “VIL DU HAVE HENDE!?”. :))))

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Gladmor med PCO

      Hej Nicoline.
      Haha – der ville jeg gerne have været en flue på væggen 😉 Jeg tænker at den forargede dame ikke havde så meget at sige derefter? 😉
      Kh Marie

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pelle

    Jeg tænker, at du får et skønt skønt barn, som engang (om en del år, men alligevel …) vil takke dig for at have givet nogle klare grænser.
    Jeg tænker også, at antallet af supermarkedsscener nok ikke bliver så stort endda, når først han ved, at han ikke opnår noget med dem.

    Keep up the good work.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Gladmor med PCO

      Hej Pelle.
      Tak for dine fine ord – og jeg tror du har helt ret.
      Jeg tror (og håber) at det vil give pote på et senere tidspunkt, at han allerede lærer grænser nu 🙂
      Ha’ en rigtig dejlig aften!
      Kh Marie

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maria Rasmussen

    Hmm, jeg synes retorikken er misforstået. Jeg tror ikke, at et barn på 2,5 år tager ting fra posen og smider på gulvet for at teste eller drille mor. Måske er det nærmere fordi det er dødsygt for en 2 årig at handle. Måske fordi det allerede har været en lang dag og noget må man foretage sig for ikke at falde om af træthed. Måske er det i virkeligheden mor, der mangler overskud: er en makrel på gulvet virkelig værd, at bringe barnet helt ud af fatning for.? Ja, et “nej” er et “nej”, men der går jo ikke mere end et par minutter fra et “nej” til en 2 årig før det “nej” er glemt. Hjernen er ikke udviklet til at tænke i langsigtede konsekvenser, når man bare har levet 2 år og vil opleve. Den præmis accepterer man med det samme i andre situationer. Der er fx ingen der sætter et barn op ved siden af en varm kogeplade og efterlader barnet selvom man har sagt, at man ikke må røre og det er jo netop fordi, at
    man ved, at barnet lige om lidt har glemt forbuddet.
    Jeg må sige, at jeg virkelig ikke bryder mig om hele den der “her bestemmer jeg”-attitude. Ja altså, du er voksen, så du bestemmer, men hvem er det i virkeligheden du vil overbevise om det, når du marcherer med barnet under armen ud af en butik. Jeg har selv en datter, der lige er fyldt 3 år og for mig ville den fremgangsmåde være helt forkert. Det ville også være helt forkert, at give efter overfor slik eller andet hvis man har sagt nej – det kunne jeg aldrig finde på. Men så må man jo være i det når helvede bryder løs i Kvickly eller Bilka eller Netto. Jeg har prøvet det én gang med min datter. Det tog 5
    min, så var det over og ja de 5
    min var belastende, men det var formentlig endnu mere belastende for hende, at jeg slæbte hende med på indkøb efter en lang dag i vuggeren..

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Gladmor med PCO

      Hej Maria.
      Tak for dit input.
      Jeg tager ikke min søn med ud og handle efter en lang dag i dagplejen, og har heller aldrig gjort det. Min mand og jeg kommer uden om, at skulle gøre det, ved at planlægge vores indkøbsture, og handle stort ind én gang om ugen.
      Jeg kender mit barn godt nok til, at hans humør efter en dag i dagpleje ikke holder til, at skulle igennem en Netto, vente i kø, pakke varer og så hjem. Vi vil ikke byde ham det.
      Eksemplet i mit indlæg er kl. 9 en lørdag morgen, hvor hans humør var fint – og han bare var ude på narrestreger, som en 2årig skal være en gang i mellem.
      Jeg kender ikke din datter, og derfor vil jeg ikke udtale mig om, hvad hun gør eller ikke gør i hendes alder. Men jeg kender min søn, og derfor kender jeg ham også godt nok til at vide, hvornår han kaster en rulle makrel på gulvet fordi, at han er ved at falde om af træthed, og hvornår han gør det, fordi han udfordrer. Jeg kunne aldrig drømme om, at tage ham under armen, hvis han gjorde det pga. træthed, eller hvis der var andet bag, end narrestreger. Blot fordi man bestemmer som forælder, skal man stadig huske på, at man har med et lille menneske at gøre, som kun er ved at lære verden at kende.
      Det er helt ok, at du synes mit eksempel lyder som en mor, der mangler overskud. Jeg manglede ikke overskud i situationen, og gjorde jeg det, ville jeg ikke have taget kampen op. Jeg tror nemlig ikke på, at man får noget godt ud af, at “vise hvem der bestemmer” – som du så fint skrev det, hvis man mangler overskud. Det vil kun ende med, at man lader følelserne tage for meget over.
      Hvis jeg manglede overskud en dag, ville jeg handle alene, og ikke tage min søn med – netop fordi, at en handletur kan byde på lidt af hvert.
      Vi er helt enige om, at en 2årig ikke kan huske at jeg sagde nej/må ikke/stop med det for 25 minutter siden. Som der står i indlægget var det ved kassen (de fine scan-selv kasser med høflig selvbetjening), at kasteriet med makrellen startede, og derfor gik der ikke mange minutter før vi var ude igen. Og derfor ved jeg også, at Andreas udmærket godt kan huske, at man ikke smider varerne på gulvet. Og så er vi ved, at man kender sit barn bedst selv – igen.
      Hvordan du griber situationer an med din datter, er helt op til dig selv. Jeg hverken dømmer dig eller vil sige at de par eksempler du kommer med, er forkert grebet an.
      Min søn er viljefast, og derfor har vi efter nogle forskellige forsøg, fundet frem til, at konsekvenser efter nogle ganges nej/må ikke/stop med det (tilpasset situationen hver gang) er vejen frem. Men griber du det an på andre måder – og fungerer det for dig – jamen så er det jo dejligt 🙂
      Ha’ en dejlig aften.
      Vh Marie

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg er helt enig. Det bedste, vi som forældre, kan gøre, er at opdrage vores børn, så andre voksne kan holde ud at være sammen med dem. Det er en gave for børnene. Det giver på sigt dem mange flere gode og sociale oplevelser. Min søn skreg den anden dag over at skulle cykle. Han skreg HELE turen. Gennem HELE byen. Ikke kun skreg, men råbte: du er en LORT, mor. Det kostede ham al elektronik i 1 uge og resten af dagen på værelset. Konsekvens – især med ipads. Det forstår en 6 årig.
    Super godt indlæg.
    Pernille / stay-positive.dk

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Gladmor med PCO

      Hej Pernille.
      Super fedt skrevet – tak for dit input. Jeg kunne ikke være mere enig. Ved at gøre som du skriver, giver vi børnene de bedste forudsætninger i livet 🙂
      Sikke en lang cykeltur. Især når man skal høre “du er en lort, mor” hele vejen! Haha 🙂
      Og ja elektronik er STORT for en 6årig. Så det er da en fuldstændig perfekt konsekvens. Så har han lært, at man ikke opfører sig som du beskrev – og sker det, så ryger Ipad’en 😉
      Tak for dine søde ord.
      Vh Marie

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mine hudløst ærlige tanker omkring, at undvære sit barn // Fra en alenemors perspektiv